TL;DR Boekbespreking 📚 "Taking Charge of Adult ADHD", Russell A. Barkley
Sessie 1: wie is die Barkley, waar gaat dit boek over en wat heb ik geleerd?
Welkom bij de TL;DR Boekenclub, waar we oersaai opgemaakte en desalniettemin handige boeken over adhd op overzichtelijk tempo lezen en samenvatten, zodat jij dat niet hoeft te doen. Of wel, naar aanleiding hiervan.
Hier vind je de eerste samenvatting en bevindingen van: Taking Charge of Adult ADHD, Russell A. Barkley.
Russell A. Barkley is een Amerikaanse wetenschapper die, toen dit boek uitkwam, al 40 jaar onderzoek naar adhd deed. Dit boek is daar een product van. Ik leerde van zijn bestaan in deze adhd-aflevering van podcast ‘Ologies’:
Het tweede deel wat hierbij hoort is ook interessant: een jongere generatie mediamakers met adhd en een neurowetenschapper komen o.a. aan het woord (allemaal vrouwen 💕):
Terug naar Barkley (geen vrouw). Hij heeft een YouTube kanaal waarin hij vaak een mooie stropdas draagt en veel interessante kennis aanbiedt - al heeft hij nooit onderzocht hoe je dat adhd-vriendelijker kan presenteren. Vind ik dan tenminste en daarom dacht ik ‘ja doei’ toen ik het boek binnenkreeg en lag het tot vandaag stof te vangen. Kijk nog even naar de foto bovenaan dit stuk en geef me ongelijk.
Na het afstoffen bleek het boek 30 hoofdstukken te hebben, verdeeld over 5 stappen:
Om te starten, start je bij je diagnose.
Verander je manier van denken: ken en beheers je adhd.
Verander je brein: medicatie om adhd onder de knie te krijgen.
Verander je leven: dagelijkse regels voor succes.
Verander je situatie: beheers je adhd in specifieke onderdelen van je leven.
Het is gericht op Amerika, waar mogelijk zullen we hier Nederlandse alternatieven noemen.
Samenvatting: we beginnen op z’n adhd’s: stap 1 (diagnose) slaan we over. Hyperfocus is voor en door adhd’ers, dus we gaan ervan uit dat iedereen hier een diagnose heeft. Voor de volledigheid: de hoofdstukken gaan over de mogelijkheid dat je adhd hebt, waar je eventueel heen kunt voor hulp, wat je nodig hebt voor een diagnose en wat die diagnose betekent.
Conclusie: het is heel behulpzaam en minder saai/intimiderend dan ik had aangenomen na de eerste visuele kennismaking (oeps). Jammer dat er (op dit moment) weinig vergelijkbaar Nederlands wetenschappelijk onderzoek lijkt te zijn. Zou ik je aanraden het boek te kopen? Ik wil nog wat hoofdstukken afwachten voordat ik weer te vroeg een mening heb.
Volgende keer: het eerste hoofdstuk van stap 2, ‘leer je adhd kennen’. Die slaan we niet over. 👋🏽
Het is er wel in NL :) Sandra Kooij is bijzonder hoogleraar ADHD bij volwassenen in AMC/VUMC en hoofd kenniscentrum ADHD bij PsyQ. Zij doet al 25 jaar lang onderzoek naar ADHD en is gespecialiseerd in ADHD bij vrouwen 💞